Türkiye Yüzyılı'nda kentsel dönüşüm hız kazanacak - 0850 30 30 734

Türkiye Yüzyılı'nın doğal afetlere karşı dirençli toplu ve dirençli şehirler yüzyılı olacağı belirtildi. Bu doğrultuda Türkiye Yapısal Risk Analizi Projesi İstanbul'dan başlatılacak ve özellikle 1999 öncesi inşa edilen tüm binalarda risk analizi yaptırma zorunlu olacak..

 

Türkiye Yüzyılı'nda kentsel dönüşüm hız kazanacak.

1999 öncesi yapılarda zorunlu olacak! 'Türkiye Yüzyılı'nda kentsel dönüşüm hız kazanacak.

Türkiye Yüzyılı'nın doğal afetlere karşı dirençli toplu ve dirençli şehirler yüzyılı olacağı belirtildi. Bu doğrultuda Türkiye Yapısal Risk Analizi Projesi İstanbul'dan başlatılacak ve özellikle 1999 öncesi inşa edilen tüm binalarda risk analizi yaptırma zorunlu olacak..

Afet oluşmadan önce risk analizlerinin iyi yapılması, tüm afet türlerinde riskleri azaltıcı tedbirlerin belirlenip hayata geçirilmesi, afetlerin muhtemel etkilerinin hafifletilmesinin önemine işaret edilen beyannamede, afete müdahale aşamasında asıl olanın, hiçbir vatandaşı sahipsiz bırakmadan, güçlü bir koordinasyon içinde, profesyonel ve donanımlı ekiplerle can kaybını önleyecek tedbirleri hızla hayata geçirmek olduğu kaydedildi.

Afet sonrasında ise temel önceliğin, sağlam zeminlerde ve planlı şekilde, doğru inşaat tekniklerinin kullanılmasıyla kırsal ve kentsel alanlarda kalıcı barınma imkanlarının hızla oluşturulması, altyapı tahribatının giderilmesi, sosyal ve ekonomik koşulların normalleştirilmesi ile yaraların en kısa sürede sarılması olduğu vurgulanan beyannamede, şunlar ifade edildi:

"Deprem başta olmak üzere tüm afet türleriyle mücadelede hedefimiz, AFAD koordinasyonunda başlattığımız afet yönetiminde dönüşümü tamamlayarak afetler karşısında finansal, kurumsal, fiziksel ve toplumsal olarak dirençli bir ülke ve toplum oluşturmaktır. Afetlere karşı risk azaltma, hazırlık, müdahale ve yeniden inşa aşamalarının kalkınma sürecinin bir parçası olarak en iyi şekilde tasarlanması, bu doğrultuda afetlere dayanıklı ve güvenli yerleşim yerleri ve altyapıların oluşturulması ve bu yönde toplumsal bilincin artırılması suretiyle afetlerin neden olabileceği kayıpların asgari düzeye indirilmesi temel vizyonumuzdur.

Türkiye Yüzyılında 'afetlere dirençli şehirler ve afetlere dirençli toplum' hedefiyle afetlerle kayba uğramayan, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde, afet farkındalığı yüksek bir toplum modeline ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, ülkemizi bütüncül bir afet hazırlığı ve yönetimi sistemine kavuşturmak için çok önemli bir mesafe alarak Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'ni uygulamaya koyacak aşamaya geldik."

Afet ve risk yönetiminde bugüne kadar yapılan kurumsal reformlara yer verilen beyannamede, "Afetlere dirençli Türkiye" anlayışıyla, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlığında, afetlere ait tüm süreçleri içeren bütünleşik afet yönetim modelinin yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı.

KENTSEL DANIŞMAN
KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANI
EROL ÇELİK