KENTSEL DÖNÜŞÜME KATILMAYAN KAT MALİKLERİNİN HAKLARI 2025 - 07.02.2025

Ancak bu satış işlemine kadar olan tüm süreçlerin Kanun ve Uygulama Yönetmeliği'ne uygun olması gerekmektedir. Herhangi bir aşamada hukuka aykırılık tespit edilmesi, satış işleminin gerçekleştirilmesini engelleyebilir.

Kanun koyucu, kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için alınan kararlara katılmayan maliklerin arsa paylarının, yasal düzenlemelere uygun olarak açık artırma ile satılacağını öngörmüştür. Ancak bu satış işlemine kadar olan tüm süreçlerin Kanun ve Uygulama Yönetmeliği'ne uygun olması gerekmektedir. Herhangi bir aşamada hukuka aykırılık tespit edilmesi, satış işleminin gerçekleştirilmesini engelleyebilir.

Kentsel dönüşüm kararına katılmayan maliklerin, bu tür hukuka aykırılıkları ileri sürerek kararlar ve satış işlemi hakkında hukuki yollara başvurma hakları bulunmaktadır.

Bu aşamada, karara katılmayan maliklerin hukuki durumunu değerlendirmek önemlidir. Çünkü kentsel dönüşüm kapsamında alınan kararlara katılmayan malikler, arsa paylarının satılması dahil olmak üzere önemli hak kayıplarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Genel olarak riskli yapının yıkılması gerekmektedir. Ancak malikler, teknik olarak güçlendirmenin mümkün olduğunu tespit ettirirlerse, riskli binanın güçlendirilmesi seçeneği değerlendirilebilir. Ayrıca malikler, yalnızca binanın yıkılmasına karar verebileceği gibi, yıkılıp yeniden inşa edilmesine de karar verebilirler. Herhangi bir karar alınmazsa, idarenin maliklere verdiği süre sona erdiğinde riskli yapının yıkılması gerekecektir.

Kentsel dönüşüm sürecinde en yaygın alınan kararın, riskli yapının yıkılıp yeniden inşa edilmesi olduğu görülmektedir. Malikler, toplantı düzenleyerek binanın yıkılması ve yeniden inşa edilmesi kararı alabilirler. Bu toplantının tüm maliklere bildirilmesi önemlidir ve tüm maliklerin katılımının sağlanması gereklidir. Ancak, yapılan çağrılara rağmen tüm maliklerin toplantıya katılmaması durumunda, toplantıya katılanların karar alabilmesi mümkündür.

Alınan kararın yazılı olması zorunlu değildir, ancak yazılı bir karar tutanağı ile ispatlanması daha iyi bir uygulama olacaktır. Kararın imzalı bir tutanakla ispat edilmesinin yanı sıra, sonradan müteahhitle imzalanan bir sözleşme veya müteahhide verilen bir vekâletname ile de ispatlanabilir. Ancak alınan kararın daha kolay ispat edilebilmesi için imzalı bir karar tutanağı tutulması önerilir.

Alınan Kararın Diğer Maliklere Tebliğ Edilmesi

Alınan kararın ve müteahhit ile yapılacak sözleşmenin şartlarının diğer maliklere bildirilmesi son derece önemlidir. Karara katılmayan malikler, bu şartları kabul ederek müteahhitle anlaşma yapabilirler. Bu nedenle alınan kararın ve sözleşmenin şartlarının diğer maliklere bildirilmesi gereklidir. 

09.11.2023 TARİHLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASINA GÖRE YENİ SÜREÇ

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 09.11.2023 tarihli 32364 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni düzenleme, 6306 sayılı yasanın hükümlerinde çeşitli değişikliklere yol açmıştır. Özellikle ülkemizdeki deprem felaketlerinin artması ve riskli binaların sayısının artması nedeniyle, kentsel dönüşüm işlemleri önem kazanmıştır. Ancak bu süreçte yaşanan sorunlar, hak sahibi maliklerin mülkiyet haklarının ihlal edilmesine ve riskli yapı ilan edilen binalarda dönüşümün gecikmesine neden olmuştur.

09.11.2023 tarihli resmi gazete ile yayımlanan yeni yasa, bu hak ihlallerini ortadan kaldırmayı ve kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesini amaçlamaktadır. Ancak bu yeni düzenleme, süreçte mağduriyet yaşanmasına neden olabilecek bazı değişikliklere yol açmıştır. Süreler, bildirim usulleri ve karar yeter sayıları gibi temel düzenlemelerde değişiklikler yapılmıştır. Bu bağlamda, en önemli değişiklikleri şu şekilde belirtmemiz gerekir

....

TÜM AYRINTILAR İÇİN VE SÜRECİN DOĞRU ŞEKİLDE YÖNETİLEBİLMESİ VE GEREK ANAYASAL VE GEREKSE MÜLKİYET HAKLARINIZIN KORUNMASI AMAÇLI OLARAK BİZİMLE İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ. 

Son Makaleler

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi Şimdi Satışta 24-04-2025

Sevgili dostlarım ve kıymetli takipçilerim, sonunda beklenen an geldi! 🎉 Uzun bir süredir üzerinde emekle çalıştığım, gerçek bir mizah ve yaşam hikayesi ile yoğrulmuş kitabım “Kentsel Dönüşüm: Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi” artık satışta!  

Devamını oku...

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik 17-04-2025

Bir bina yıkılır, yerine yenisi yapılır. Peki ya insanlar? Betonların arasına sıkışmış hayaller, umutlar ve kahkahalar bu sürecin neresinde yer alır? İşte bu kitap tam da o “insan hikâyelerine” odaklanıyor.

Devamını oku...

Çatı Dublekslerine Yeni Düzenleme: Artık Bağımsız Daire Olacak 17-04-2025

Bodrum katlarla ilgili yapılan düzenlemenin ardından şimdi de çatı katlarına ilişkin önemli bir adım atıldı. Yeni imar düzenlemesiyle birlikte çatı dubleksleri artık tek tapu üzerinden değerlendirilmek yerine iki bağımsız tapuya ayrılacak.

Devamını oku...

Çatı Katı Artık Resmen Konut: İstanbul'da Yeni Dönem - 15-03-2025

eni karar doğrultusunda, çatı katları artık bağımsız konut olarak ruhsatlandırılabilecek. Kentsel dönüşüm sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen bu kararın; kaçak yapılaşmanın önüne geçmesi, mevcut yapı stoğunun daha verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlanmaktadır.

Devamını oku...

İstanbul’da yeni düzenleme: Çatı katları, 'çatı dairesi' oluyor

stanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı.

Devamını oku...

Kentsel Dönüşüm Beton Yığınlarının Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik' in kaleminden 15-04-2025

Bu kitap, sadece binaların yıkılıp yeniden yapılma sürecinden ibaret olmayan, bunun ötesinde yaşamların dönüşümünü, bireylerin karar alma süreçlerindeki karmaşayı ve profesyonel danışmanlığın bu süreçteki önemini derinlemesine ele alıyor. 

Devamını oku...