Kentsel dönüşüm mağdurları ne yapmalı - 06.02.2025

Yürürlükte olan kentsel dönüşüm yasası kapsamında ilgili taraflar tebliğden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapının bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile birlikte itiraz etme ve kentsel dönüşüm davası açma hakkına sahiptirler.

Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçebilmek için mülk sahipleri ne yapmalı, nasıl sözleşmeler imzalamalı, yapılan sözleşmelerde nelere dikkat etmeli. 

Hem Kadıköy’de hem de İstanbul’un diğer bölgelerinde kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. Vatandaşlar bir yandan evlerinin yenilenmesini isterken bir yandan da mağduriyet yaşamaktan korkuyor. Yıkım yapıldıktan sonra bina arazisinin uzun süre boş kalması ya da binanın çok uzun süre tamamlanamaması gibi problemler, insanların kafasında soru işareti yaratıyor. Bu noktada binaları müteahhit firmalara vermeden önce, yapılan sözleşmelere çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Oluşan mağduriyetin en temel nedeni arsa sahiplerinin iyi ve yapabilir firma yerine hayal gösteren ve daha fazlasını taahhüt eden ama bunu yapamayıp batan firmalarla sözleşme yapmasıdır

Kentsel dönüşüm yasası 2012 yılında hayatımıza girmiş bir yasa ve yaklaşık 13 yıl içerisinde yasal düzenleme birçok defa değişti. Bu hususu anlatmak istememizin temel sebebi, evini kentsel dönüşüme vermek isteyenlerin yasal düzenlemenin son halini mutlaka dikkate alması gerektiğini hatırlatmaktır. 

Evlerini kentsel dönüşüm kapsamında bir müteahhite verecek olanların dikkat etmesi gereken belki de en önemli konu imzaladıkları kat karşılığı sözleşmelerinin feshinin zor olmasıdır. Son düzenleme ile 1 yıl hiç başlamamış veya başlamış ama 6 ay hiç inşaatı devam edememiş yerlerde sözleşmenin 2/3 kararı ile İstanbul'da ilçe belediyeleri İstanbul dışında ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kararı ile feshi düzenlemesi getirilmiş olsa da sözleşmedeki hukuki durumun yine mahkemelere bırakılmış olması sebebiyle maliklerin belki de dikkat etmesi gereken en önemli husus güvenilir, kredibilitesi yüksek, şirket ortaklarının şahsen garanti verebilecekleri şirketler ile sözleşme imzalamalarıdır. Mutlaka sözleşme süresinin net olarak belirtilmesi yani hangi sürede ruhsat alacak, ne zaman inşaata başlayacak, ne zaman fiilen teslim edecek, ne zaman iskan alacak bu sürelere uymadığı takdirde ne kadar hak mahrumiyeti bedeli ödeyecek, bunlar bilinmelidir.

İstanbul veya Türkiye'nin birçok yerinde oluşan mağduriyetin en temel nedeni arsa sahiplerinin iyi ve yapabilir firma yerine hayal gösteren ve daha fazlasını taahhüt eden ama bunu yapamayıp batan firmalarla sözleşme yapmasıdır. Yıllardır arsa sahiplerine size hayal göstereni değil, yapabilecek olanı ve ekonomik gücü olan firmayı tercih etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ancak insanlarımız maalesef ki 5 metrekare daha fazla vermeyi taahhüt eden, 1000 TL daha fazla kira vermeyi taahhüt eden firmayı tercih ediyorlar ve bu firmalar oluşan en ufak bir ekonomik dalgalanmada sat-yapçı oldukları için batıyorlar, arsa sahipleri de mağdur oluyor. İşte bu nedenlerle ekonomik gücü olan, teminat gösterebilen kredbilitesi yüksek firmalar tercih edilmelidir.

 

 

Son Makaleler

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi Şimdi Satışta 24-04-2025

Sevgili dostlarım ve kıymetli takipçilerim, sonunda beklenen an geldi! 🎉 Uzun bir süredir üzerinde emekle çalıştığım, gerçek bir mizah ve yaşam hikayesi ile yoğrulmuş kitabım “Kentsel Dönüşüm: Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi” artık satışta!  

Devamını oku...

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik 17-04-2025

Bir bina yıkılır, yerine yenisi yapılır. Peki ya insanlar? Betonların arasına sıkışmış hayaller, umutlar ve kahkahalar bu sürecin neresinde yer alır? İşte bu kitap tam da o “insan hikâyelerine” odaklanıyor.

Devamını oku...

Çatı Dublekslerine Yeni Düzenleme: Artık Bağımsız Daire Olacak 17-04-2025

Bodrum katlarla ilgili yapılan düzenlemenin ardından şimdi de çatı katlarına ilişkin önemli bir adım atıldı. Yeni imar düzenlemesiyle birlikte çatı dubleksleri artık tek tapu üzerinden değerlendirilmek yerine iki bağımsız tapuya ayrılacak.

Devamını oku...

Çatı Katı Artık Resmen Konut: İstanbul'da Yeni Dönem - 15-03-2025

eni karar doğrultusunda, çatı katları artık bağımsız konut olarak ruhsatlandırılabilecek. Kentsel dönüşüm sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen bu kararın; kaçak yapılaşmanın önüne geçmesi, mevcut yapı stoğunun daha verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlanmaktadır.

Devamını oku...

İstanbul’da yeni düzenleme: Çatı katları, 'çatı dairesi' oluyor

stanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı.

Devamını oku...

Kentsel Dönüşüm Beton Yığınlarının Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik' in kaleminden 15-04-2025

Bu kitap, sadece binaların yıkılıp yeniden yapılma sürecinden ibaret olmayan, bunun ötesinde yaşamların dönüşümünü, bireylerin karar alma süreçlerindeki karmaşayı ve profesyonel danışmanlığın bu süreçteki önemini derinlemesine ele alıyor. 

Devamını oku...