Kentsel Dönüşüm Kat karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Arsa maliki ile müteahhit arasında yapılan sözleşmeler arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi olarak adlandırılır. Bu sözleşme kapsamında arsa sahipleri belirli bir payın mülkiyetini müteahhide devretmeyi taahhüt eder.

Karşılıklı yapılan bu anlaşma sırasında müteahhit de arsa üzerinde bina yapımını üstlenir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahipleri maddi bir bedel ödemeden daire sahibi olur.

Müteahhit ise kendi payına düşen daireleri satmak sureti ile kar elde eder. Sözleşme yapılırken kat irtifakı alınması, kat mülkiyetinin kurulması, yapı ruhsatı alma işlemleri, vergi borçlarının ödenmesi gibi çeşitli işlemleri kimin yapacağı kararlaştırılır. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ya da kanunda geçtiği gibi arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi Borçlar Kanununda özel olarak düzenlenmemiştir ve karma bir sözleşme özelliğini taşımaktadır. Bünyesinde gayrimenkul satış vaadi ve eser sözleşmesini birlikte harmanlayan bir sözleşmedir. Sözleşmenin taraflarından arsa sahibinin borcu sözleşmeye uygun koşullarda örneğin imara uygun koşullarda olan arsasını yükleniciye teslim etmek ve yüklenici inşaatı tamamladığında da bunun karşılığı olarak yükleniciye bırakılacak dairelerin tapusunu ona devretmektir. Sözleşmenin diğer tarafı olan yüklenicinin yani müteahhidin borcu ise sözleşmede kararlaştırılan koşullarda binayı yapıp arsa sahibine teslis etmektir. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kanunda yazılı tipik bir sözleşme olmadığı için uygulamada birçok şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan en yaygın olanı arsa sahibinin arsa paylarının satışını vaat etmesi ve yüklenicinin inşaat yapmayı taahhüt etmesi suretiyle gerçekleşmesidir.

 

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Geçerlilik Şartları

Sözleşme konusunun arsa ve dolayısıyla taşınmaz olması nedeniyle payların devri taahhüdünü içeren sözleşmenin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (“TMK”) mad. 706, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) mad.213, Tapu Kanunu (“TK”) mad. 26 ve Noterlik Kanunu (“NK”) mad. 60 ve 89 gereği düzenleme şeklinde, yani noterde yazılmış, karşılıklı imzalanmış ve noter tarafından tasdik edilmiş şekilde yapılması gerekir. Aynı şekilde bu sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılması ve ya sözleşmeye yeni maddeler eklenmesinde de noter şartı aranmaktadır. Hukukumuzda baskın görüşe ve Yargıtay’ın yerleşmiş içtihadına göre resmi şekle uyulmamasının yaptırımı kesin hükümsüzlüktür. Bir başka deyimle sözleşme geçersiz kabul edilir.

Dolayısıyla Notere gidilmeden yapılan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri hukuken geçersizdir.

Ancak uygulamada Kat karşılığı inşaat sözleşmesi taraflarının harç ve vergilerden kaçınmak maksadı ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerini notere gitmeden kendi aralarında yapması sıkça görülen bir durumdur. İşte bu noktada Yargıtay noterde düzenleme şekil şartına bir istisna getirmektedir.

 

#kentsel dönüşüm sözleşmesi #kat karşılığı kentsel dönüşüm sözleşmesi #kentsel dönüşüm sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler #kentsel dönüşüm sözleşme örneği #kentsel dönüşüm danışmanı #kentsel dönüşüm danışmanlığı #kentsel dönüşüm uzmanı #kentsel dönüşüm doktoru #kentsel uzman #kentsel danışman #

 

Son Makaleler

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi Şimdi Satışta 24-04-2025

Sevgili dostlarım ve kıymetli takipçilerim, sonunda beklenen an geldi! 🎉 Uzun bir süredir üzerinde emekle çalıştığım, gerçek bir mizah ve yaşam hikayesi ile yoğrulmuş kitabım “Kentsel Dönüşüm: Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi” artık satışta!  

Devamını oku...

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik 17-04-2025

Bir bina yıkılır, yerine yenisi yapılır. Peki ya insanlar? Betonların arasına sıkışmış hayaller, umutlar ve kahkahalar bu sürecin neresinde yer alır? İşte bu kitap tam da o “insan hikâyelerine” odaklanıyor.

Devamını oku...

Çatı Dublekslerine Yeni Düzenleme: Artık Bağımsız Daire Olacak 17-04-2025

Bodrum katlarla ilgili yapılan düzenlemenin ardından şimdi de çatı katlarına ilişkin önemli bir adım atıldı. Yeni imar düzenlemesiyle birlikte çatı dubleksleri artık tek tapu üzerinden değerlendirilmek yerine iki bağımsız tapuya ayrılacak.

Devamını oku...

Çatı Katı Artık Resmen Konut: İstanbul'da Yeni Dönem - 15-03-2025

eni karar doğrultusunda, çatı katları artık bağımsız konut olarak ruhsatlandırılabilecek. Kentsel dönüşüm sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen bu kararın; kaçak yapılaşmanın önüne geçmesi, mevcut yapı stoğunun daha verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlanmaktadır.

Devamını oku...

İstanbul’da yeni düzenleme: Çatı katları, 'çatı dairesi' oluyor

stanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı.

Devamını oku...

Kentsel Dönüşüm Beton Yığınlarının Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik' in kaleminden 15-04-2025

Bu kitap, sadece binaların yıkılıp yeniden yapılma sürecinden ibaret olmayan, bunun ötesinde yaşamların dönüşümünü, bireylerin karar alma süreçlerindeki karmaşayı ve profesyonel danışmanlığın bu süreçteki önemini derinlemesine ele alıyor. 

Devamını oku...