Previous Next

Kentsel dönüşüm uygulaması uyarınca riskli yapılarda malikler SALT ÇOĞUNLUK 50+1  hisse çoğunluğunu sağlayarak karar alabilecektir. Malikler alınan kararla riskli yapının yeniden inşası yönünde anlaşabilmektedir. Peki üçte iki hisse payı çoğunluğu içerisinde yer almayan maliklerin karara itiraz hakları var mıdır ?

ANLAŞMAYA SONRADAN DAHİL OLMA HAKKI

Malikler her ne kadar SALT ÇOĞUNLUK hisse çoğunluğuna başlangıçta katılmamışsa da anlaşmaya dahil olabilmektedir. Çoğunluk tarafından hazırlanan anlaşma ve karar metni anlaşmaya katılmayan maliklere tebliğ edilmektedir. Bu tebliğde “on beş gün içinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlere ilişkin arsa paylarının, Bakanlıkça tespit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı ” bildirilir. Noter vasıtası ile ve Tebligat Kanunu uyarınca yapılan bildirim teklif niteliğindedir.

Eğer siz de başlangıçta anlaşmaya katılmadıysanız ancak sonradan anlaşmaya dahil olabilirsiniz. Anlaşma ve karar metninin tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde anlaşmaya dahil olmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Böylece yapının yeniden yapımına dahil olabilirsiniz.

ÜÇTE İKİ HİSSE ÇOĞUNLUĞU İLE ALINAN KARARA İTİRAZ HAKKI

SALT ÇOĞUNLUK hisse çoğunluğu ile alınan karara azınlıkta kalan malikler tarafından itiraz edilerek dava açılabilmektedir. Alınan kararda usulüne uygun bir paylaşım yapılmadığını, alınan kararın hakkaniyet aykırı olduğu, SALT ÇOĞUNLUK hisse payı çoğunluğunun sağlanmadığı gibi nedenlerden kaynaklı olarak çoğunluk tarafından imzalanan sözleşmenin iptali gibi çeşitli nedenlere dayanabilmektedir. Yönetmeliğin 15. maddesinde 06/01/2023 tarihli değişiklikle kararların alınmasında toplantı şartı aranmamaktadır. Azınlıkta kalan malikler tarafından toplantıya uygun çağrı yapılmadığı, toplantı yeter sayısı sağlanmadığı gibi nedenlerle itiraz etmek mümkün olmayacaktır.

SATIŞ İŞLEMLERİ

SALT ÇOĞUNLUK hisse çoğunluğuna katılmayan maliklerin tebliğden itibaren 15 gün içerisinde anlaşmaya sonradan dahil olmamaları halinde paylarının satışı söz konusu olacaktır. İdare satışa çıkan payların rayiç değerinin tespiti için Bedel Tespit Komisyonu oluşturur. Ayrıca idare tarafından satış işlemini yapmak üzere Satış Komisyonu oluşturur. Bu komisyonlar biri başkan ikisi üye olmak üzere, en az üç kişiden oluşmaktadır. Bedel Tespiti Komisyonu rayiç bedel tespitini yapmaktadır. Malikler tarafından da Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı lisanslı değerleme kuruluşlarından değer tespiti yaptırılabilmektedir. Bedel Tespit Komisyonu, değer tespitinde maliklerin yaptırdığı tespiti de dikkate almaktadır.

Anlaşmaya katılmayan malikler rayiç bedel tespitine itiraz edebilir. Malikler bedelin çok düşük olduğu, payının bu kadar düşük bir bedel ile satılmasının mülkiyet hakkının bir ihlali olduğu gibi çeşitli nedenlere dayanabilirler. İtirazda bulunan maliker İYUK uyarınca iptal davası açılmalıdır. İptal davasında değer tespiti yapılan payın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi görevli olacaktır.

AÇIK ARTTIRMA USULÜ SATIŞ

Satış Komisyonu tarafından anlaşmaya katılmayan maliklerin payları, anlaşmaya dahil olan paydaşlara açık arttırma usulü ile satışa çıkarılır. Paylar Bedel Tespit Komisyonu tarafından tespit edilen bedelden satışa çıkmaktadır. Satışa anlaşma sağlayan paydaşlar katılabilmektedir. Paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde ise anlaşma sağlayan diğer paydaşlara veya anlaşma sağlayan paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılmasını kabul etmek şartıyla üçüncü şahıslara satış yapılıncaya kadar satış işlemi tekrar edilmektedir.

SATIŞ İŞLEMLERİNE İTİRAZ HAKKI

Gerek payların SALT ÇOĞUNLUK hisse çoğunluğuna katılan maliklere satılması gerekse de anlaşmaya uyularak işlem yapılmasını kabul etme şartıyla payı satın alan üçüncü şahıslara satılması halinde bu satış işlemlerine itiraz hakkı bulunmaktadır.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 6. Maddesinin 9. Fıkrasında;

” Bu Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca dava açılabilir. “

denilerek 6306 sayılı Kanun’dan kaynaklı idari işlemlere dava açılabileceği belirtilmiştir. Bu idari işlemlerin de kesin ve yürütülebilir nitelikte olması gerekmektedir. Bu durumda pay satış usulü kapsamında idarece gerçekleştirilen, pay satış başvurusunun reddi, bedel tespiti, satış ilanı ve pay satışı gibi kararların idare mahkemelerinde iptali talep edilebilecektir.

DİĞER TÜM AYRINTILAR İÇİN TÜRKİYE GENELİNDE SADECE KENTSEL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SUNAN VE SEKTÖRDE TAM 35 YILLIK DENEYİM VE TECRÜBEYE SAHİP FİRMAMAZI ARAYABİLİR, BİZLERE TÜM SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN;

"KENTSEL DANIŞMAN"

"KENTSEL DANIŞMANLIK OFİSİ"

"EVİNİZİN DANIŞMANI"

"KENTSEL EROL"

..... GİBİ ARAMA KELİMELERİNİ ARATARAK ULAŞABİLİRSİNİZ. 

 

 

Son Makaleler

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi Şimdi Satışta 24-04-2025

Sevgili dostlarım ve kıymetli takipçilerim, sonunda beklenen an geldi! 🎉 Uzun bir süredir üzerinde emekle çalıştığım, gerçek bir mizah ve yaşam hikayesi ile yoğrulmuş kitabım “Kentsel Dönüşüm: Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi” artık satışta!  

Devamını oku...

Beton Yığınları Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik 17-04-2025

Bir bina yıkılır, yerine yenisi yapılır. Peki ya insanlar? Betonların arasına sıkışmış hayaller, umutlar ve kahkahalar bu sürecin neresinde yer alır? İşte bu kitap tam da o “insan hikâyelerine” odaklanıyor.

Devamını oku...

Çatı Dublekslerine Yeni Düzenleme: Artık Bağımsız Daire Olacak 17-04-2025

Bodrum katlarla ilgili yapılan düzenlemenin ardından şimdi de çatı katlarına ilişkin önemli bir adım atıldı. Yeni imar düzenlemesiyle birlikte çatı dubleksleri artık tek tapu üzerinden değerlendirilmek yerine iki bağımsız tapuya ayrılacak.

Devamını oku...

Çatı Katı Artık Resmen Konut: İstanbul'da Yeni Dönem - 15-03-2025

eni karar doğrultusunda, çatı katları artık bağımsız konut olarak ruhsatlandırılabilecek. Kentsel dönüşüm sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen bu kararın; kaçak yapılaşmanın önüne geçmesi, mevcut yapı stoğunun daha verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlanmaktadır.

Devamını oku...

İstanbul’da yeni düzenleme: Çatı katları, 'çatı dairesi' oluyor

stanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı.

Devamını oku...

Kentsel Dönüşüm Beton Yığınlarının Arasında Komik Trajedi - Erol Çelik' in kaleminden 15-04-2025

Bu kitap, sadece binaların yıkılıp yeniden yapılma sürecinden ibaret olmayan, bunun ötesinde yaşamların dönüşümünü, bireylerin karar alma süreçlerindeki karmaşayı ve profesyonel danışmanlığın bu süreçteki önemini derinlemesine ele alıyor. 

Devamını oku...